Hrana

Hleb je nezaobilazan deo tradicionalne trpeze. Brašna pronalazimo u raznim vodenicama širom Srbije.

Nekada su vodenice bile nasušna potreba i rasprostranjene su širom zemlje. Danas nažalost mnoge nisu u funckiji. Pojedini smeli vlasnici obnavljaju taj zanat i vodenični točak se opet vrti.

Sam točak od kamena izgleda vrlo inspirativno i mi smo na našem imanju postavili jedan ovakav kameni točak iz vodenice prijepoljskog kraja. Nažalost, kraj u kojem razvijamo imanje, oskudeva sa vodom, naročito sa potocima. Inače, vrlo bismo srećni bili da je neka vodenica u našoj blizini.

No, to nije razlog za žalom, mi se i pored tog nedostatka trudimo da brašna od kojih pravimo hlebove nabavimo u aktivnim vodenicama.

Kada god imamo priliku nabavljamo brašno u različitim krajevima, naročito u jednoj od najlepših vodenica nadomak manastira Mileševe kod Prijepolja – Vodenica Mitrović.

Reka Mileševka, bogat kraj vodom i kamenom, neobičan sortiment zrnevlja i duga tradicija, sve su to preduslovi za kvalitetno brašno. 

Specijalno brašno iz ovih krajeva jeste Heljdovno. Od ovog brašna popularna je pita Heljdopita. Ovaj tip brašna neizbežan je u hlebovima koje pravi Marina na imanju Matea Slowliving. 

 

Hleb Marina

Pred svaku večeru ili ručak Marina mesi domaći hleb od više vrsta brašna i semenki. Ako postoji namirnica koja bi nas podsetila na sporiji način života, to je onda domaći hleb.

^

Dobro brašno

^

Izvorska voda

^

Vredne ruke

^

morska so i semenke

Merlo kruška – desert pun ambijentalnih mirisa.

Potraga za dobrim desertom koji bi se upario sa desertnim vinom u završnici degustacije, trajala je nekoliko godina. 

Ideja se rodila na osnovu vizuelnog efekta koji ostavlja snažan utisak na posmatrača. Vino u kom pripremamo ovaj desert jeste Merlo pa iz tog razloga je nazivamo Merlo kruška, inače sorta kruške je obično Viljamovka.

Dodaci za ovu poslasticu predstavljaju pravu igru hrskavih i sočnih ukusa, počev od mlevenih oraha, karamele, sirupa agave i odrozda, a savršeni pratilac jeste i kugla Burbon vanile sa listom Mohito nane.

vino&hrana

Hranu prate vina iz Srbije, osobito sa Fruškre gore.

Tragamo za dobrim lokalnim vinima koja imaju autentičan izraz podneblja odakle potiču.

Naša skromna destinacija smeštena je u Karlovačkim vinogradima jednom od najstarijih vinogradarskih poteza. Terasa na kojoj služimo hranu & vino pruža pogled na ovo istorijsko vinogorje iz čijih vinograda često služimo određena vina. 

No, nismo se orijentisali samo na lokalno, već istražujemo celu Srbiju sa svim svojim blagodetima, i to ne samo po pitanju vina već i ukusnih zalogaja.

Gostima nudimo zapravo Vinski doživljaj – specijalizovane vinske večere na kojima služimo raznovrsnu hranu uparenu sa različitim vinima. Možete slobodno naglasiti ukoliko je potrebno spremiti određenu posnu ili vegeterijansku hranu, stojimo vam na raspolaganju. 

Potražujemo sveže i dobre namirnice širom Srbije. 

Lprijatno

Join

matea